Sıkça Sorulan Sorular
Kentsel Dönüşüm Başvurusu İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?
31 Mayıs 2012 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanan 6306 sayılı Kentsel Dönüşüm Yasası kapsamında, 81 ilde risk içeren yapıların kentsel dönüşüm projeleri kapsamında yıkılmasını ve yeni deprem yasasına göre yeniden inşa edilmesini ön görüyor.
Türkiye’de pek çok binanın deprem açısından büyük risk altında bulunduğunu hepimiz biliyoruz. Deprem kuşağı bölgelerinde yer alan 1999 Marmara depreminden önce hiç bir şartı yerine getirmeden yapılan binalar, mal kaybının yanı sıra beraberinde büyük can kaybı riskini de getiriyor. Aslında ekonomik ömrünü de tamamlamış bu binaları; %1 oranında KDV ödeyerek ve yeni binalardan alınan belediye harçlarından muaf tutularak devlet desteği ile yenilemek için 6306 sayılı Kentsel Dönüşüm Kanunu kapsamına girmiş olmak gerekiyor. Kentsel dönüşüm projeleri, hazine arazisi üzerindeki kaçak gecekondular, eski eser olarak tescil edilen yapılar ve Boğaz kenarında bulunan binalar hariç, 81 ilin iskanlı ve kaçak tüm yapılarını içeriyor.
Kentsel Dönüşüm İşlemlerini Başlatmak İçin Neler Yapılır?
İlk olarak kat maliklerinden sadece bir kişinin, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş herhangi bir kuruluşa başvuru yaparak “Deprem Riski Raporu” alması gerekiyor. Alınan rapora diğer kat sahiplerinin itiraz etme hakkı var. Kat sahibinin yaptığı itiraz bir kurul tarafından değerlendirilmeye alınıyor ve red edilirse tapuya binanın deprem riskinde olduğu yazılıyor.
Deprem Risk Raporu Alındıktan Sonraki Aşamalar Nelerdir?
Deprem riskinin olduğu tapuda belirtildikten sonra kat sahipleri bir araya gelip 2/3 çoğunluğu sağlamak ve alınan kararı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na bildirmek zorundadır.
Eğer binanız için önceden yüksek kat izni verilmiş ve şu anki yasa buna müsaade etmiyorsa binanın yıkılması mümkün olmayabiliyor. Bu durumda apartman genel kurulunda güçlendirme kararının alınması gerekiyor.
İnşaat Firmasını Seçtikten Sonra Yapılacaklar
Apartman genel kurulunda binanızı yenileyecek inşaat firmasını belirledikten sonra devletten kredi almak için anlaşmalı bankalara başvurmanız gerekiyor. Devlet kentsel dönüşüme dahil olan binalara m2. başına ancak en fazla 100.000 TL. ye kadar kredi desteği sağlıyor. İlgili tutar banka tarafından sizin adınıza kredi olarak tahsis ediliyor ve inşaat firmasının hesabına blokeli olarak yatırılıyor.
Kira Yardımı Nedir?
Binada en az 1 yıldır oturduklarını belgeleyen ev sahipleri ve kiracılar, hibe olarak verilen ve geri ödemesi istenmeyen kira yardımından faydalanıyor. Bunun için bina tamamen boşaldıktan sonra kendi ilinizdeki Kentsel Dönüşüm Daire Başkanlığına dilekçe ile başvurmanız gerekiyor. En fazla 18 ay bounca alabileceğiniz kira yardımı tutarı ise her sene devlet tarafından belirleniyor. Kat malikleri devlet tarafından verilen kredi desteği veya kira yardımının sadece bir tanesinden yararlanabiliyor.
6306 sayılı Kentsel Dönüşüm Yasası 1999 depremi öncesinde yapılan konutların, gelecekte yaşanacak olan küçük veya büyük depremlerde zarar görerek büyük can kaybına neden olmasını engellemek için çıkartılmış bir yasadır. Eğer evinizin görünür veya görünmez bir şekilde hasarlı olduğunu düşünüyorsanız yasal süre sona ermeden gerekli başvuruları yapmanız gereklidir.
Dairelerinizin Isınma Sistemi Nasıl?
Merkezi Isıtma Sistemi
Doğalgaz ülkemize girmeden önce sitelerde, devlet dairelerinde ve büyük şirketlerde kullanılan merkezi ısıtma sistemleri, bir dönem geçerliliğini yitirdi ve kombili bireysel yakıt tercih edilmeye başlandı. Bu durumun yarattığı, fazla enerji tüketimi ve bunun sonucu her yıl milyonlarca liranın çöpe gitmesi, devlet yetkililerinin yeni önlemler almasına zemin hazırladı. 2009 yılından itibaren yürürlüğe girecek yasalarla birlikte, 2000 metre kareden büyük yapılar için merkezi ısınma sistemi zorunluluğu getirildi. Bu sayede her yıl %20 daha az enerji tüketimi sağlamayı planlayan devlet yetkilileri, daha verimli ve cazip olan merkezi sistemlere dönüşü uygun gördü. Dünya ülkeleri hızla bireysel ısınma sistemlerinden kurtulup merkezi yöntemlere geçmenin derdine düşmüşken, bizde tam tersi bir sürecin yaşanması, dışa bağımlı doğalgaz sektöründe bağımlılığı daha da arttırdı.
Doğalgaz bir dairede veya işyerinde bireysel olarak (kombi ile) kullanılabileceği gibi merkezi sistemle (kalorifer kazanı ile) bir apartman veya iş merkezinde de kullanılabilir...Uzmanlar Avrupa"da 4 kattan fazla olan yapılarda merkezi ısıtma sistemlerinin zorunlu olduğunu belirtmektedirler. Günümüzde devlet tarafından yapılan teşviklerle büyük inşaat firmaları yeni projelerinde kombi değil merkezi ısıtma sistemi kullanmaktadır.
Merkezi ısıtma;
- Kalorifer kazanı, brülör[], otomatik kontrol, vana, pompa, doğalgaz sayacı gibi temel unsurlardan oluşan bir sistemdir.
- Kömürlü ya da fueloilli kalorifer kazanları ile ısıtılan apartmanların doğalgazlı merkezi sistemlere geçmeleri ekonomik, temiz ve kullanışlı olması bakımından avantajlıdır.
- Ortak bir kalorifer kazanı kullanan daireler veya işyerleri, sıcak su sayacı gibi ek ölçme cihazları kullanarak gaz giderini tam olarak pay edebilirler. Kullandıkları enerji kadar ödeme yapabilirler.
- Doğalgazın radyatörlerde termostatlı vana kullanılması ile son derece kontrollü olarak yakılabilmesi sonucunda hem konfor hem de büyük miktarda yakıt tasarrufu sağlar.
- Merkezi ısıtma sistemi uygulanan binalarda kazan dairesinden konutlara dağılan sıcak suyun ortama verdiği ısı etkisi kuzey ve güney cephelerde değişmektedir. Aylık eşit miktarda ısınma gideri ödeyen kuzey ve güney cephe kullanıcıları, aynı parayı ödemelerine rağmen sistemden eşit derecede yararlanamamaktadır.
- Güney cephede oturan kişi çok ısınırken kuzey cephedeki kişi yeterince ısınamamaktadır. Bu yüzden kaloriferler yüksek derecede çalıştırılmakta bu sefer kuzey cephe kullanıcısı yeterince ısınırken güney cephe kullanıcısı kapı pencere açmakta ve bu dengesizlik gereksiz ve fazladan enerji tüketimine yol açmaktadır. Isı pay ölçer ve kalorimetre (Isı sayacı) sistemleri ile artık bu dengesizliğin önüne geçmek, enerji tasarrufu sağlamak ve herkesin kullandığı kadar ödemesi imkanı sağlanmıştır.
Isı Pay ÖlçerIsı pay ölçer merkezi sistem konutlarda her radyatöre termostatik vana ile birlikte monte edilerek, radyatörün tüketim değerini kaydeden ve dairelerin tüketim değerlerine göre ödeme paylaşımı yapılmasını sağlayan cihazlardır.
Pay Ölçer Özellikleri :
- Pay ölçerler radyatörünüzün harcadığı ısı enerjisini hesaplar ve telsiz modülü sayesinde tüketim bilgilerini apartman önüne gelen AXEM okuyucu elemanlarının el bilgisayarına aktarır.
- Entegre manipülasyon sensörü sayesinde cihaza (kendisine, pay ölçere) yapılan müdahaleleri okuyucuya bildirir.
- Her pay ölçer takıldığı radyatörün ısıl gücüne göre programlanır.
Kalorimetre (Isı sayacı)Kalorimetreler: her dairenin ısıtma sistemi girişine monte edilen ısı sayaçları (kalorimetre) ile binanın toplam enerji tüketimi ve dairelerin ayrı ayrı enerji tüketimleri gözlemlenmektedir. Daire bazında tüketilen enerji miktarları toplam tüketilen enerji miktarına göre oranlanarak her dairenin tükettiği enerjiye göre ücret ödemesi mümkün hale getirilmiştir. Böylece katlarda adil ısınma imkânı sağlanacak ve boşa giden enerji kullanımının önüne geçilecektir. Kalorimetrelerle birlikte sıcak su sayaçları da kullanılarak dairelerin sıcak su tüketimlerinin belirlenmesi ve faturalandırılması da yapılmaktadır.
Kalorimetre Özellikleri:
- Kalorimetre (Isı sayacı) her dairenin harcadığı ısı enerjisini hesaplar ve telsiz modülü sayesinde tüketim bilgilerini apartman önüne gelen AXEM okuyucu elemanlarının el bilgisayarına aktarır.
- İstenildiğinde kablolu kalorimetre (M-BUS) takılarak verilerin bir bilgisayarda toplanması ve verilen programla apartman yöneticisi veya görevlisinin okuma ve paylaştırma yapması sağlanabilir.
- Entegre manipülasyon sensörü sayesinde cihaza (kendisine, kalorimetreye) yapılan müdahaleleri okuyucuya bildirir
- Her kalorimetre takıldığı dairenin ısıl gücüne göre programlanır.
- Termostatik Vana Neden Kullanılmalıdır?
- Isınızı kendi konforunuza göre ayarlayabilmeniz ve ihtiyaç fazlası kullanımı engelleyebilmeniz için termostatik vana kullanılmalıdır. İhtiyaç fazlası her bir derece ısı giderlerinde % 7 artış sağlamaktadır.
Nasıl Tasarruf Sağlanır?Termostatik vanalar oda sıcaklığı ayarlanan dereceye ulaştığında gelen sıcak su akışını keserek radyatörün ihtiyacından fazla tüketim yapmasını engeller. Bu sayede sistemdeki sıcak su sadece ihtiyacı olan radyatöre yönleneceğinden ısı dağılımındaki eşitlik sağlanır. Tüm kat malikleri ihtiyaçtan fazla enerjiyi kullanmayacağından toplam sarf edilen enerji azalarak %30 a varan bir tasarruf sağlanmış olur.Konuta ısı pay ölçer sistemi kurulduktan sonra toplam ısı gideri % 3,25 azalmıştır.
Faturalandırma Nasıl Yapılır?Isı pay ölçer veya kalorimetrelerden okuyucu elemanların el bilgisayarı ile topladığı ısı tüketim bilgileri, kazan yakıt gideri esas alınarak, Global İşletim Sistemi’nde toplanır ve her dairenin ısı gideri hesaplanarak faturalandırılır. Bu hizmet şu an dünyada 24 ülke ve 7,5 milyon konuta uygulanmaktadır. Faturalar ister dijital ortamda ister çıktı olarak kat maliklerine gönderilir
Projelerde Deprem Güvenliği
Deprem Konutları Hayat kurtarır
Coğrafi olarak Türkiye, Kuzey Anadolu Fay Hattı ile Batıdan Doğuya, Ege’den iç kesime uzanan Batı Anadolu Fay Hattı ve Doğu Anadolu Fay Hatları üzerinde oturuyor. Bu durum ülkemizi sürekli deprem riskleriyle karşı karşıya bırakıyor. İstatistiklere göre Türkiye’de her gün ortalama 15 deprem Kandilli Rasathanesi ve AFAD ölçümleriyle kaydediliyor. Bu depremler çoğunlukla 4’ün altında gerçekleştiğinden çok fazla hissetmiyoruz. Genelde 4’ün üzeri depremlerle sarsıntıyı hissediyoruz. Yılda ortalama 2-3 kez karşılaştığımız 5 ve üzeri depremlerde ise malesef ya yıkımla karşılaşıyoruz veya endişeyle sokağa dökülmemize neden oluyor.
Deprem gerçeğine karşı güven içinde yaşayacağımız konut sistemlerinin inşasına ihtiyacımız var. Bu ihtiyaçtan hareketle yapı sektörünün markası Karmod geliştirdiği Deprem Konutları ile soruna önemli çözüm getiriyor. Karmod’un hafif çelik sistemle özel statik yapı güvenliği uygulamalarıyla projelendirdiği Deprem Konutları 9 şiddetindeki deprem senaryolarına göre üretiliyor. Bu sistemle üretilen Deprem Evlerinde yaşayanlar depremi hissetseler bile endişeye kapılmıyorlar. Çünkü yapı sistemindeki çeliğin verdiği kırılgan olmayan esnek yapı binanın ayakta kalmasını sağlıyor. İçinde yaşayanlara güven ve huzur veriyor. Üstelik son derece güvenli Deprem Konutlarının üretim ve kurulum süreleri de çok kısa. Modern üretim tesislerinde demonte civatalı ve geçmeli sistemle kaynak kullanılmadan hazırlanan evler kullanım yerine kolayca sevk edilerek 3 ila 10 gün içerisinde kulllanıma hazır hale getiriliyor. Uzun yıllar kalıcı konut olarak güvenle kullanılıyor.